Over mij

Ik ben Rob Bongaerts (1965) en ben getrouwd met Alexandra. Samen hebben wij een zoon en dochter. Ik ben al ruim 35 jaar werkzaam binnen het ministerie van Defensie. De afgelopen jaren ben ik me gaan specialiseren als leefstijlcoach en vitaliteitscoach. Momenteel werk ik als (loopbaan)coach bij de Koninklijke Marechaussee. Vragen als: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik staan hierbij centraal. Als opleidingskundig stafofficier heb ik als trainer, adviseur en coach gewerkt bij het Expertise Centrum Opleidingskunde Defensie.

In die tijd heb ik veel mogen werken met opleidingsfunctionarissen in het militaire – en ook het civiele onderwijs. Denk hierbij aan het opleiden en coachen van docententeams, opleidingsmanagers en praktijkbegeleiders. Naast mijn reguliere werk verzorg ik sport- en yogalessen op verschillende locaties. Daarvoor heb ik diverse post-HBO opleidingen gevolgd. De laatste jaren richt ik mij vooral op leefstijl- en vitaliteitscoaching met speciale aandacht voor energie en balans. Samen met Alexandra verzorgen we yogalessen. Dit kan ook op locatie. Meer informatie hierover is te lezen op www.yogalexandra.nl.

Leefstijl- en vitaliteitscoach

Door mijn werk bij Defensie en mijn sport achtergrond heeft mijn fysieke lijf veel te verduren gehad. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om te voelen welke invloed dit alles heeft en wat er nodig is om het lijf te herstellen. Diverse schouder, rug, heup, knie en enkelklachten bleken mij behoorlijk uit balans te hebben gehaald al had ik dat maar deels in de gaten. Toen artsen aangaven dat ik er maar mee moest leren leven merkte ik intern verzet. In plaats van accepteren en overgeven ben ik gaan onderzoeken en aanpassen. Stap voor stap ben ik van mijn klachten afgekomen en inmiddels voel ik me energiek en in balans. Inmiddels begrijp ik hoe recreatief bewegen, sporten, voeding, slaap en nog vele andere facetten belangrijke invloed hebben op onze gezondheid en welzijn. Naast het fysieke lijf is de mentale staat minstens zo belangrijk. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat was voor mij de reden om me er meer in te gaan verdiepen en mijn kennis en ervaring te delen. De laatste 6 jaar ben ik me steeds meer gaan richten en specialiseren in individuele -/groepsbegeleiding en coaching op de thema’s:

leefstijl – vitaliteit – energie – balans.

Yoga

Enkele jaren geleden ben ik door mijn vrouw Alexandra geïnspireerd geraakt voor yoga. Mijn aanvankelijke afkeur voor yoga werd omgebogen. Daar was behoorlijk wat voor nodig. Het gebeurde toen ik zelf ging ervaren hoe yoga kon bijdragen aan mijn fysieke, mentale en geestelijke welzijn. Door mijn werk en dagelijks fanatiek sporten had vooral mijn fysieke lijf het nodige te verduren gehad. Alexandra heeft mij geïnspireerd om beter naar mijn lijf te luisteren en te beseffen dat alle ervaringen uit het leven worden opgeslagen in het lijf.

De afgelopen jaren heb ik steeds beter leren voelen wat goed voor me is. In plaats van routinematig vaste patronen te volgen ben ik bewust aan de slag gegaan met mijn welzijn en balans. Zowel fysiek als mentaal. Door mijn vaste patronen te doorbreken en nieuw gedrag te stimuleren voel ik me al jaren fit en vitaal, zonder pijn en met een uitstekende energie. En dat hoop ik elke dag verder te ontwikkelen.
Dit heeft mij doen beseffen dat ik hier nog meer mee wil doen en anderen daarbij wil ondersteunen.

Yogadocent

Bij Defensie heb ik de mogelijkheid gekregen om opgeleid te worden tot yoga docent. Defensie heeft namelijk de ambitie om op elke militaire kazerne, wekelijks yoga aan te bieden, om burger- en militaire medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Daarvoor is een speciale afdeling opgericht met onder andere yogadocenten en leefstijlcoaches. Ook bij de nationale politie wordt yoga op de werkplek aangeboden. Ik hoop dat meer instanties dit voorbeeld de komende jaren gaan volgen. Ik wil daar graag aan bijdragen. We dienen met z’n allen de transitie te maken “van pillen naar preventie“. Moderne begrippen hierin zijn: Leefstijl als medicijn! Leefstijl als medicijn! En bewegen als medicijn!

Sinds 2017 verzorg ik naast mijn primaire werk, ook wekelijks yogalessen op verschillende militaire en civiele locaties. Daarnaast verzorg ik wekelijks als freelancer o.a. spinning- en sportlessen bij Lifestyle Vitae Weert en andere sportcentra.  

Opleidingen

Ik ben HBO geschoold op gebied van opleidingskunde, Human Resource Management en coaching. Daarnaast heb ik diverse post HBO coach leergangen gevolgd met uiteindelijk steeds meer specialisatie richting leefstijl – en vitaliteitscoaching. Verder ben ik o.a. gecertificeerd voor:
– Ashtanga Vinyasa flow yoga;
– Hatha yoga;
– Trauma Sensitieve yoga (TSY);
– Dru yoga voor de rug;
– Natuurgeneeskunde en Yin yoga.

Ik ben door diverse docenten van de nieuwe yogaschool van Johan Noorloos uit Amsterdam opgeleid.
De basis daarvoor was Ashtanga Vinyasa (power) yoga. In 2018 heb ik een aanvullende opleiding Hatha yoga en de module Trauma Sensitieve Yoga gevolgd. Hierbij wordt specifieke aandacht gericht op mensen met stress, trauma’s, PTSS ed. In 2019 heb ik een verdieping Vinyasa yoga gevolgd en in 2020 een speciaal yoga programma voor mensen met rug problemen (Dru yoga). In 2021 heb ik de opleiding natuurgeneeskunde en yin modules 1 en 2 gevolgd bij Emrik Suichies (Bivag.nl). Aanvullend op de fitness A die ik ook in 2021 via EFAA heb afgerond ben ik momenteel nog bezig met mijn fitness B opleiding bij NL actief. Tot slot volg ik op dit moment de post HBO opleiding geïntegreerd leefstijl- en vitaliteitscoach bij MARK Academie.

Yoga, voetmassage en coaching op locatie

Samen met mijn vrouw zoeken we mogelijkheden om naast ons reguliere werk, yoga, voetreflexologie en integrale leefstijl- en vitaliteitscoaching aan te bieden aan particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wil je weten hoe we jou individueel kunnen ondersteunen? Of wil je als bedrijf of instelling weten hoe we kunnen bijdragen aan duurzame inzetbaarheid vaan de werknemers? Neem dan gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Yoga studio
Coaching Weert, Rob Bongaerts, teamcoaching Weert, loopbaancoaching

Individuele- en teamcoaching bij Defensie.